• Yüreği ülkesi ve toplumu için çarpan milyonlarız biz
  • Sosyal Medyada Biz:
Adalet Çözüm Kampanyası Demokrasi

Yerel Seçimlerde Boşa Giden Oylarımızı Kurtaralım

İlgili kanundaki "Bir seçim çevresinde kullanılan geçerli oy toplamının onda birine tekabül eden sayı, bütün partilerin ve bağımsız adayların aldıkları oy sayısından ayrı ayrı çıkarılır. Bu çıkarmadan sonra geriye oyu kalmayan siyasi partiler ve bağımsız adaylar üye tahsisinde hesaba katılmaz." ibaresine dayanarak geçersiz sayılan oylara temsil hakkını geri verelim.

Aşağıdaki kanun maddelerinde görüldüğü üzere il genel meclisi ve belediye meclisi seçimlerinde çoğumuzun farkında olmadığı, seçim barajlarından daha adaletsiz bir uygulamayla karşı karşıyayız. Matematik, toplumbilim ve hukuk açısından bir mantığa dayanmayan, birkaç büyük partinin demokrasi üzerinde hegemonya kurmasını kolaylaştırmak üzere siyaseten hazırlanmış bu kanun maddesinin değiştirilmesi demokrasimize katkı sağlayacak, her bir vatandaşımızın temsil hakkını geri kazandıracaktır.

40 yıldır hiç sorgulanmadan uygulanan, aşağıda altı çizerek dikkat çekmeye çalıştığımız birkaç cümlenin yerel seçim kanunundan çıkarılmasını öneriyoruz. Temsil adaletinin sağlandığı bir yerde daha nitelikli, ehliyetli ve liyakat sahibi vatandaşlar ve gençler belediye yönetiminde yer alabilecek, böylece herkesin menfaatini daha fazla koruyan demokratik ve katılımcı bir belediye ve şehircilik anlayışı toplumda yerleşebilecektir.

İşaretli kısımların Mahalli İdareler Seçim Kanunu'ndan çıkarılması önerimizi toplumumuzun ve tüm vatandaşların bilgi ve değerlendirmesine sunuyoruz.
 

MAHALLİ İDARELER İLE MAHALLE MUHTARLIKLARI VE İHTİYAR HEYETLERİ SEÇİMİ HAKKINDA KANUN

Kanun Numarası : 2972
Kabul Tarihi : 18/1/1984
Yayımladığı Resmî Gazete :
Tarih : 18/1/1984
Sayı : 18285 Yayımlandığı
Düstur : Tertip : 5 Cilt : 23 Sayfa :

Seçim sistemi ve usulü:
Madde 2 – Mahalli idareler seçimleri serbest, eşit, gizli, tek dereceli, genel oy, açık sayım ve döküm esaslarına göre, yargı yönetim ve denetimi altında yapılır. İl genel meclisi ve belediye meclisi üyelikleri için yapılan seçimlerde, onda birlik baraj uygulamalı nispi temsil sistemi, belediye başkanlığı seçiminde ise çoğunluk sistemi uygulanır.

İl genel meclisi ve belediye meclisi üyeliklerine seçilenlerin tespiti:
Madde 23 – a) Siyasi partilerin ve bağımsız adayların elde ettikleri il genel meclisi ve belediye meclisi asıl üye sayısı aşağıdaki şekilde hesaplanır: Bir seçim çevresinde kullanılan geçerli oy toplamının onda birine tekabül eden sayı, bütün partilerin ve bağımsız adayların aldıkları oy sayısından ayrı ayrı çıkarılır. Bu çıkarmadan sonra geriye oyu kalmayan siyasi partiler ve bağımsız adaylar üye tahsisinde hesaba katılmaz. Yapılan çıkarmadan sonra geriye oyu kalan siyasi partilerin ve bağımsız adayların isimleri alt alta, kalan oyları da hizalarına yazılır. Bu sayılar önce bire, sonra ikiye, sonra üçe ... şeklinde devam edilmek suretiyle o seçim çevresinin çıkaracağı asıl üye sayısına ulaşıncaya kadar bölünür. Elde edilen paylar, siyasi parti ayırımı yapılmaksızın, en büyükten en küçüğe doğru sıralanır Belediye ve il genel meclisi üye tamsayısı kadar üyelikler, bu payların sahibi olan siyasi partilere ve bağımsız adaylara, sayıların büyüklük sırasına göre tahsis olunur. Son kalan asıl üyelikler için birbirine eşit rakamlar bulunduğu takdirde bunlar, aralarında ad çekmek suretiyle, tahsis yapılır.

 Siz de yukarıda altı çizilen birkaç cümlenin temsilde adaleti ciddi biçimde zedelediğini, vatandaşın oyunu önce silerek, sonra dolaylı olarak başka aday ve partilere aktararak liyakat ve ehliyet sahibi vatandaşların ve gençlerin yönetimde yer almasını ciddi biçimde sınırlandırdığını, bu şekilde yerel yönetimlerde bozulmanın kapısını araladığını düşünüyorsanız "Yerel Seçimlerde Boşa Giden Oylarımızı Kurtaralım" kampanyamıza destek olun.

BU KAMPANYAYA NASIL DESTEK OLABİLİRSİNİZ?


1) Bilgi en büyük güçtür. Bu sayfada yer alan bilgileri çevrenizle paylaşarak, insanları 40 yıldır yaşanan bu uygulama hakkında bilgilendirebilirsiniz. Doğru bilgilenen insanlar, doğru hareket edebilir ve doğru karar verebilir.

2) Kampanya bilgi ve görsellerini sosyal medyada paylaşabilirsiniz.

3) Siyasi parti üyelerine ve temsilcilerine, bu uygulamadan haberleri olup olmadığını ve neden değiştirmediklerini sorabilirsiniz.

4) Bu uygulamanın toplumumuzda doğrudan veya dolaylı olarak nasıl olumsuz sonuçlar doğurduğunu düşünerek, yazarak, paylaşarak kampanyamıza destek olabilirsiniz.

5) Kampanyanın daha geniş kitlelere ulaşması için inisiyatif geliştirebilir, önerilerinizi Ülkemiz ve Biz Koordinasyon ekibi veya Kampanya Koordinatörü ile paylaşabilirsiniz.