• Yüreği ülkesi ve toplumu için çarpan milyonlarız biz
  • Sosyal Medyada Biz:
Sağlık Bilgilendirici Kampanya

Hangi Pişirme Kapları Zehirsizdir?

Aman dikkat! Yanlış pişirme kabı, sizin ve ailenizin sağlığını tehdit edebilir…

Geçmişten günümüze mutfakta kullandığımız pişirme kapları epey çeşitlendi. Bir zamanlar kilden yapılmış çömlekler yaygın bir şekilde kullanılırken, artık teflondan çeliğe, döküme, granit ve emaye pişirme kaplarına kadar birçok alternatif mevcut. Ancak son dönemlerde pişirme kaplarının sağlığa zararları konusunda yapılan araştırmalar gösterdi ki, yanlış pişirme kabı kullanımı veya doğru kabın yanlış kullanımı sonucunda bizi ve sevdiklerimizi başta kanser yapıcılar olmak birçok tehlikeye açık hale getirebilir. Yemeğin yapımında kullanılan pişirme kaplarının neredeyse yemeğin kendisi kadar önemli olduğu gözden kaçan bir nokta.

Pişirme kaplarınız zehirliyse, en sağlıklı gıdalar bile sağlık sorunlarına neden olabilir. Peki mutfakta pişirme kabı seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Sizler için en güvenli seçenekleri araştırdık;

Teflondaki tehlike;


teflondaki-gizli-tehlike-65c284f4d77da.jpg


Teflon kaplarda son derece tehlikeli iki zehirli bileşik var. Bunlardan birincisi, kısaca PTFE  olarak adlandırılan politetrafloroetilen maddesi. Bu madde, teflon pişirme kaplarına yapışmazlık özelliğini verir. Ancak teflon kaplar  240 derecenin üzerinde ısıtıldığında PTFE kaplama toksinleri sızdırmaya başlar. Bu zehirli dumanlar, teflon gribi olarak bilinen, öksürük, nefes darlığı, ateş, kilo kaybı ile seyreden pulmoner toksisiteye (akciğer hasarı) yol açabilir.

Teflonda bulunan bir diğer zehirli içerik de, kısaca PFOA olarak bildiğimiz perflorooktanoik asit. John Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu’nun yaptığı bir araştırmada PFOA maddesinin bebeklerde, düşük doğum tartısı ile ilişkili olduğu görüldü. Şubat 2007’de, 300 yenidoğan bebeğin kanlarındaki PFOA ve diğer florine kimyasallarının seviyesi ölçüldü. Kanında, yüksek oranda PFOA bulunan bebeklerin, doğum tartısının daha düşük, kafatası çaplarının daha küçük olduğu anlaşıldı. Bunun dışında PFOA’in, tiroid bozuklukları, kronik böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı, testis kanseri ve kısırlığa neden olduğu görüldü.

Son dönemlerde yapışmazlık özelliğinin yanı sıra, PTFE ve PFOA içermemesi nedeniyle granit kaplar popüler olmaya başladı. Fakat bu tencereleri yalnızca kaplama bozulmamışken kullanmak güvenlidir. Kaplama incedir ve kolayca zarar görebilir. Kaplamanın bütünlüğü bozulduktan sonra, kaplamanın altındaki alüminyum açığa çıkar ve Alzheimer başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkartabilir. Bütünlüğü bozulmuş hiçbir kabı kullanmamak gerekir. 

Peki teflon yerine hangi pişirme kaplarını kullanabiliriz, kısaca bunlara da gözatalım;

Cam ve paslanmaz çelik kaplar: Yapılan birçok araştırmada mutfakta pişirme kabı olarak güvenle tercih edilebilecek en iyi seçenek şimdilik paslanmaz çelik ve cam gibi görünüyor. 

Toprak kaplar: Geçmişten günümüze toprak kaplar hala güvenle mutfaklarımızda kullanılmaya devam ediyor. Burada dikkat edilecek bir husus da, güvecin iç kısmının cilalı olmaması gerektiğidir. Unutmayalım ki cila da kimyasal bir malzemedir. Bunun yerine güvecin iç kısmını yağlayıp fırınladıktan sonra güvenle kullanabilirsiniz.    

Seramik kaplama (Özellikle döküm üzeri kaplama olanlar tercih edilmeli)

Demir döküm: Pişirilen yiyeceğe ve pişirme süresine bağlı olarak döküm tencere veya tavadaki demir, %28 ile %50 oranında yemeğe geçebiliyor. Kan/demir seviyeniz yüksek ise bir müddet döküm tencere ve tavayı kullanmamakta yarar var. Ayrıca döküm tencere ve tavaları kullandığınızda düzenli olarak yağlamayı unutmayalım, böylelikle Demir salınımını azaltmış oluruz.  

Mutfağınız bereketli, yiyecekleriniz şifa olsun… Kalın sağlıcakla…

BU KAMPANYAYA NASIL DESTEK OLABİLİRSİNİZ?


1) Bu bilgileri ve sayfayı ailenizle, çevrenizle paylaşarak,
2) Sağlığımıza dair bu bilgileri hayatınıza uygulayarak,
3) Bu kampanyayı WhatsApp ve sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak,
4) Ülkemiz ve Biz'in yaptığı birbirinden güzel ve faydalı çalışmalara gönüllü olarak katılarak bizlere destek olabilirsiniz.

Kaynak:
İlgili makaleler için bkz. PMID: 9183330, PMID: 31479458, PMID:1514841, PMID:8621879