İçinde barındırdığı canlı, cansız tüm varlıklarla dünya bir ekosistemden oluşuyor. Birbirini tamamlayan, dönüştüren, besleyen, dengede tutan, toprak, su, atmosfer, okyanuslar, ormanlar, bitkiler… Fiziksel, kimyasal, biyolojik sonsuz olaylar… Milyarlarca, milyonlarca, binlerce yıldır dünya, bilebildiğimiz evrenin içinde mucizevi bir şekilde dönüyor, canlı yaşamına ev sahipliği yapıyor. İnsan dâhil, sayısız varlık bu yaşam döngüsü içinde varlığını sürdürüyor.
Bu ekosistemde insan dediğimiz akıllı ve ahlaklı varlık diğer canlılarla ilişkiler kuruyor. Onlarla karşılıklı faydaya dayalı bir hayat düzeni oluşturuyor. Binlerce yıl önce evcilleşen ve insanı diğer varlıklardan koruyan, yükünü taşıyan, yollarda ulaşımını sağlayan, tarlasını süren, bahçesinde nöbet tutan, sürülerinde bekçilik yapan, evinin kapısından ayrılmayan pek çok hayvanla beraber bir yaşam.
Bugüne geldiğimizde, kırdan kente hızlı göç, plansız şehirleşme, teknolojinin hızla gelişmesi, aşırı nüfus artışı gibi ekonomik ve sosyal koşullardaki pek çok büyük değişimin bir sonucu olarak sahipsiz sokak hayvanları olgusu ile karşılaşıyoruz. Kediler, köpekler, atlar, eşekler pek çok hayvan bu durumla karşılaşıyor.
Sahipsiz sokak hayvanları, bir kısmı şehirlerde bir kısmı dağda bayırda yersiz yurtsuz, yaşam mücadelesi veriyor. Gerekli yapısal ve kurumsal mekanizmalar yeterince ve sağlıklı şekilde kurulup işletilmediğinde birçok sorun baş gösteriyor. Hayvanlar, insan toplulukları içinde perişan bir halde yaşam mücadelesi verirken, bir yandan da tabiatları, içgüdüleri gereği üremeye, çoğalmaya devam ediyor. Bu süreçlerde, insanlar ve hayvanlar arasında dengeli sağlıklı bir ilişki kurulmadığında insanlar için güvenlik, hayvanlar için beslenme ve hayatta kalma konusunda sorunlar artmaya başlıyor.
Ülkemizin içinde bulunduğu bu noktada, sahipsiz sokak hayvanları ya marjinal kişi ve gruplar tarafından kriminalize edilip şeytanlaştırılmaya çalışılıyor ya da başka kişi veya gruplar tarafından türlü şekillerde istismar ediliyor. Toplumun büyük ve makul kesimi ise elden geldiğince hayvanlara sahip çıkmaya, sorunları çözmeye çalışıyor. Ülkemiz ve Biz olarak sokak hayvanları üzerinden özellikle sosyal medyada oluşturulmaya çalışılan karşıtlık ve çatışmayı besleyen gündemlerin dışında kalarak hem insanlar hem hayvanlar için saygın yaşam koşullarının oluşturulmasını mümkün ve gerekli görüyoruz.
Sahipsiz hayvanlara duyarsız kalmamak ve karşılaşılan sorunlara makul, ahlaki, aynı zamanda kalıcı ve sürdürülebilir çözümler üretmek amacıyla Ülkemiz ve Biz bünyesinde Sokak Hayvanları Çalışma Grubu’nu kuruyoruz. Veteriner hekimlerden, şehir plancılarından, yerel yöneticilerden, halk sağlığı uzmanlarından, insan ve hayvan haklarına nesnel bakabilen hukukçulardan ve elbette insanı ve hayvanı birlikte seven gönüllülerden oluşan Sokak Hayvanları Çalışma Grubu ile sahipsiz sokak hayvanlarına dair tüm toplumun memnun kalacağı fikirler, çözümler, öneriler, uygulamalar üretmeyi amaçlıyoruz. Bu doğrultuda sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili bilgilendirici, çözüm odaklı ve uygulamaya dönük çeşitli kampanyalar yapmayı da planlıyoruz.
Siz de sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili yapılacak çalışmaların anlamlı ve kıymetli olduğuna inanıyorsanız bize katılın. Gönüllü olun. Destek verin. Çözümün bir parçası olun.
Bize katılmak veya katkıda bulunmak için sayfanın altındaki formlardan uygun olanları kullanabilir, ihtiyaç halinde e-posta yoluyla bizlere ulaşabilirsiniz.
ÇALIŞMA GRUBU İLE İLGİLİ KAMPANYA VE ATÖLYELER
Sokak Hayvanları için 30 Çözüm Önerisi
Hayvanseverler için İletişim Atölyesi